2013. május 12., vasárnap

Csók, pont jókor


Csók, pont jókor - de úgy is mondhatnám, hogy könyv, pont jókor. Mint azt korábban említettem, végre ismét van munkám, aminek nagyon-nagyon örülök, csak hát az olvasást picit megnehezíti. Egyelőre egy elég intenzív alapképzésen veszek részt, nagyjából napi 40-50 oldalnyi anyagot kapunk, amiből aztán másnap reggel vizsgázunk, szóval nem mondhatom, hogy unatkoznék. Ennek az a hátulütője, hogy szeretnék olvasással kikapcsolódni, de annyira lefoglalja az agyamat a tanulás és az új munkahely, hogy a kicsit is komolyabb témájú könyvekbe mostanában sorozatosan beletörik a bicskám, egyszerűen nem bírok koncentrálni rájuk. És persze azok a könyvek, amiket legutóbb kikölcsönöztem, szinte mind drámai hangulatúak, igaz történetek, vagy szomorú szerelmes regények, így meglehet, hogy végül olvasatlanul viszem majd vissza őket, és visszatérek rájuk pár hónap múlva.

Tegnap aztán megakadt a szemem az egyik kölcsönzött könyvemen. Megmondom őszintén, többször sikerült már félreismernem könyveket, és ez is köztük volt. Első körben megtévesztett a piros és fekete borító, hogy sokáig nem is foglalkoztam vele, hiszen ez biztosan vámpíros könyv, azokat meg nem nekem találták ki. Aztán megnéztem a molyon kapott kategóriáit, ott pedig az urban fantasy és a mágia felirat riasztott el. A könyvtárban jártamkor szembejött a könyv élőben is, ekkor már eljutottam a fülszövegig is, de éppen csak átfutottam, valami átokról és annak megtöréséről szólt, de nem is igazán figyeltem oda rá. Egy teljes órán át kódorogtam és válogattam a könyvtárban, mégis csak 4 könyvet szedtem össze, ilyen csúfság azonban még nem esett meg velem, úgyhogy végül ezt a könyvet is levettem a polcról... a lehető legjobb döntésnek bizonyult.

És akkor írjunk valamit a könyvről is! :)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy királyság, Eufrázia. A király és királyné lányát, Taliát még gyerekkorában megátkozták, mely szerint Talia még a tizenhatodik születésnapja előtt megszúrja az ujját egy orsóval, és meghal. Egy jótündérnek sikerült megváltoztatnia az átkot, így a halál helyett az egész birodalom mély álomba szenderül, és csak akkor törik meg az átok, ha Taliát igaz szerelme csókkal ébreszti.

"Bármelyik épeszű herceg inkább választana olyan menyasszonyt, aki szeplős vagy nagy horgas orra van, mint egy olyat, aki bármelyik pillanatban kómába eshet."

Természetesen a hosszú kóma sem a legjobb kilátás, ezért szülei féltve őrzik Talia minden lépését, nehogy egy orsó közelébe kerülhessen. Tizenhatodik születésnapja előtt azonban a gonosz boszorkánynak sikerül túljárnia Talia eszén, így az átok beteljesül, a birodalom álomba szenderül, területét pedig azon nyomban sűrű erdő növi be, így az apró ország gyakorlatilag láthatalanná válik.

Háromszáz évvel később Jack, egy tizenhét éves amerikai középiskolás éppen azon igyekszik, hogy a dögunalmas európai utazás, melyre szülei küldték, izgalmasabbá váljon, ezért csoportjától elszakadva önálló útra indul. Sikeresen eltéved, és éppen az Eufráziát körbevevő sövényes-erdős részre keveredik. Amikor áthatol rajta, és megpillantja a szunnyadó várost, nem tud ellenállni, és felfedező útra indul. A kastélyban alvó szépséget meglátva enged a kísértésnek, és megcsókolja a lányt. A város, mintha csak egy éjszakát aludtak volna, azon nyomban magához tér, és fogalmuk sincs arról, hogy évszázadokat aludtak át.

Amikor rádöbbennek az igazságra, Talia szülei éktelen haragra gerjednek, Talia pedig elhatározza, hogy megszökik Jackkel, az ő igaz szerelmével, és bejárja vele a világot. A probléma mindössze annyi, hogy Jack nem szerelmes Taliába, esze ágában sincs magával vinni őt, feleségül venni pedig pláne... Végül azonban úgy adódik, hogy nem lesz más választása, mint együtt megszökni Taliával, az események során pedig kiderül, hogy ez az elkényeztetett, burokban nevelkedett királykisasszony, akinek fogalma sincs a modern világról, nemcsak Jack szemét nyitja fel, de a szívéhez is utat talál.


Ez a Csipkerózsika-történeten alapuló könyv épp jókor talált rám. Hihetetlenül könnyed és szórakoztató, tökéletesen kikapcsolt és teljesen elvarázsolt. Nagyon sokat nevettem, imádtam Talia XVII. századi gondolkodásmódját, és ahogy mindenre rácsodálkozott, ami a modern világban körülvette. Minden sorát imádtam, és már alig várom, hogy Alex Flinn másik könyvére is rábukkanjak! :)
"– Elragadó- mondom Jacknek. Valami újfajta tisztelettel pillantok körbe a buszon. Egészen lenyűgöző arra gondolni, hogy itt egytől egyig minden paraszt tud írni-olvasni."

Alex Flinn amerikai írónő egy kisvárosban született Long Island-en. Édesanyja már ötéves korában mondta neki, hogy írónak kellene lennie. Operaénekesnek készült, majd jogi iskolába járt, édesanyjának azonban úgy tűnik, igaza volt, hiszen Alex ma már elismert írónő. Rajong a tündérmesékért, így nem véletlen, hogy regényei alapjául is ezeket választotta. Angol nyelven idáig tíz könyve jelent meg.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti címe: A Kiss in Time (2009)
Forrás: könyvtár
Oldalszám: 376

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése