2014. június 22., vasárnap

Jennifer E. Smith: Létezik térkép a szerelemhez?

Volt már részed áramszünetben? Kis szerencsével akár a szerelem is rád találhatott volna!

Lucy és Owen egy negyvenkét szintes manhattani ház lakói, és egy áramszünet, mely során nemcsak New York, de az egész keleti part sötétbe burkolózott, éppen a liftben éri őket. A két fiatal korábban nem ismerte egymást, mégis, miután kiszabadulnak a liftből, úgy döntenek, együtt töltik ezt a különös éjszakát. A sötét városban sétálnak, majd a tetőről szemlélik a csillagokat. Valami igazán különleges kötelék szövődik köztük, de az áramszünettel együtt sajnos ez is hamar elmúlik. Lucy szüleivel Angliába költözik, Owen pedig édesapjával indul útnak, hogy Amerika számos államát keresztülszelve új otthonra találjon. A két fiatal képeslapokon tartja a kapcsolatot egymással, és amikor a képeslapok ritkulni kezdenek, félő, hogy különleges kapcsolatuk is a semmibe vész.
"Csak mert egy házat átfestenek, attól még a benne lévő bútorok nem változnak meg. Az emberekkel is biztosan ugyanez a helyzet. A felszín alatt, a lelke mélyén az ember mindig ugyanolyan, akárhol is van, nem?"
Jennifer E. Smith a Vajon létezik szerelem első látásra? című könyvvel lopta be magát a szívembe. Csodálatos, szívmelengető olvasmány volt, máig a kedvenceim közé tartozik. Amikor a Könyvhéten beszereztem a legújabb könyvét, tudtam, hogy nem vásárolok zsákbamacskát. Nem is fektettem különösebb energiát abba, hogy utánanézzek a könyvnek, a fülszövegnek is csak az első mondatát olvastam el: „Lucy a huszonnegyedik emeleten lakik; Owen az alagsorban él, és gyakran feljár a tetőre gyönyörködni a csillagokban.” Már ennyiből tudtam, hogy imádni fogom a történetet, mert az ilyen hétköznapi alapötletekből általában zseniális történetek születnek.

A mai rohanó világban, ahol a barátaid a születésnapodon levél, telefonhívás vagy sms helyett már csak a facebook-oldaladra írnak, és oda is csak annyit, hogy „BSZK”, igazi felüdülés volt olyan könyvet olvasni, ahol a képeslapoknak ekkora szerepe van. A villámgyors emailekkel szemben a lassú és terjedelmileg eléggé behatárolt képeslapok sokkal izgalmasabbak, mindig mosolyogtam, amikor felbukkant egy-egy újabb darab a könyvben.
"Addig nem tudhatod a választ, amíg fel nem teszed a kérdést."
Eleinte azt hittem, a történet egy távkapcsolatról fog szólni, de gyorsan kiderült, hogy valójában semmi sem történt a két fiatal között, csak valahogy mégis mindig egymáson jár az eszük. A regény párhuzamosan játszódott, egyszer Lucy, egyszer pedig Owen sorsának alakulását követhettük nyomon, és úgy gondolom, nagyon jó döntés volt, hogy nem a főszereplők szemszögéből élhetjük át az eseményeket, hanem külső szemlélőként. Ez a fajta írásmód ritka kincs manapság, a legtöbb könyvből eltűnt a narráció, mindig az egyik – illetve esetenként több – főszereplő szemén és gondolatain keresztül látjuk a világot.
"De igazából nincs olyan, hogy teljesen tiszta lap. Minden új valami régi nyomában következik, és minden kezdetnek egy vég az ára."
Az utazgatós részeket különösen kedveltem, mostanában ezzel könnyen le lehet venni a lábamról, ezzel már a Csak egy nap is nagyon megfogott. A Létezik térkép a szerelemhez? finoman romantikus, izgalmas és különleges olvasmány volt, a gyönyörű borító és az igényes kivitelezés pedig csak hab volt a tortán!

Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Kiadás éve: 2014
Eredeti címe: The Geography of You and Me (2014)
Forrás: saját vásárlás
Oldalszám: 344

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése